söndag 17 maj 2009

Digital kompetens


I veckan visade min klass sina Digitala berättelser under barn- och ungdomskulturveckan, som gått under namnet Kulturstorm, i Stenungsund. När jag lyssnar till Bo Dahlboms intervju reflekterar jag över att jag ligger rätt bra till i tiden. Samtidigt tror jag att man måste jobba med att knyta an till elevernas verklighet för att minska diskrepansen mellan lärare och elev. Att tillvarata deras intresse och färdigheter i undervisningen.

För en tid sedan gästföreläste jag på IT-universitetet i Göteborg. En av mina väninnor förstod sedan att hennes VFU-student att lyssnat till mig, när studenten började prata om en IT-intresserad lärare från Stenungsund. I veckan berättade min vännina att VFU-studenten låtit hennes elevgrupp ta del av mina elevers sagor och att de nu stod i begrepp att göra egna. Det glädjer mig att arbetssättet sprids.

"Läsa, skriva, räkna är inkluderat i digital kompetens"
säger Bo Dahlbom (som är professor vid IT-universitetet i Göteborg och forskningschef vid Sustainable Innovation) i en intervju om hur han ser på på skolans framtida roll i förhållande till IT. Vidare berättar han att digital kompetens handlar om att bemästra de grundläggande färdigheter som används i vårt samhälle, i arbetslivet och på fritiden. Det är den kunskap vi behöver på 2000-talet.Det motsvarar ungefär att kunna räkna, skriva och läsa för 50 års sedan.


2 kommentarer:

Line sa...

Hej hej, VFU-studenten här! :) Tack så mycke för din föreläsning, den inspirerade verkligen mig till att testa nåt liknande!! Just nu är jag i full gång med mitt projekt o de är så kul o se barnen skapa, de skriver, tecknar, diskuterar o lär sig nya saker, med datorn som verktyg. Har fått veta nu att vi även förhoppningsvis kommer få publicera sagorna på skolans hemsida, spännande! ha d! Line

Tina sa...

Hej Line! Vad kul att du kommenterade. Härligt att höra att ditt projekt har tagit fart. Lycka till med arbetet i klassen och med publiceringen.