tisdag 3 november 2009

Multitasking och inflytelserika bloggar

Jag brukar spana in e-mentorerna och e-mentorsbloggen JagLärMigTeknik, som ger handfasta råd på hur du kan integrerar olika digitala verktyg i din undervisning.

E-mentorerna på spaning har själva spanat in hur inflytelserik deras blogg är och tipsar om tjänsten Inflytande.se. Där kan du lätt se hur stort inflytande din blogg har. Sådant kan vara svårt att motstå. Ur undervisningssynpunkt kan det vara väldigt motiverande dessutom. En av mina elever i årskurs 4 frågade idag om vi inte kunde översätta vår Wiki-sida, som vi håller på att bygga upp, till engelska för att få fler läsare. Vi använder oss av ClustrMaps för att se var i världen vi har våra "besökare".


Ett bildbevis kan behövas vad gäller min egen blogg. Kan det här verkligen stämma;
"Tinate.blogspot.com är en mycket inflytelserik blogg. Endast 4% av svenska bloggar är mer inflytelserika."

Själv har jag upptäckt att jag blivit stressad av att hålla mig uppdaterad av hur många läsare jag har och av att följa statistik för att se vilka inlägg som kanske är mer uppskattade än andra. Jag märker också att jag mår bra av att emellanåt ta en paus från RSS-flöden och snabba Twitterflöden.

Häromdagen ringde min man och tycket jag skulle slå på radions P1 för att lyssna på ett program om multitasking. Inriktningen var inte den jag hade förväntat mig. Vetenskapsradion sände "Multitasking ger sämre forskning". Professor David Meyer hävdade att multitasking, att göra flera saker samtidigt, kan vara förödande för vetenskapen. Meyer som forskat om multitasking menar att vi behöver lära våra unga att fokusera på en sak i taget och begränsa vårt facebookande och twittrande.

Inga kommentarer: