söndag 9 december 2007

Vad är en blogg?

På jakt efter ett gratisverkyg för att syssla med webbtidning i skolan trillar jag över bloggen. Under sommaren 2007 läser jag Kollaborativt lärande med datorstöd på Blekinge Tekniska Högskola. Jag kittlas med tanken om att "Groups thinks" och hur en grupp människor kan skapa kunskap tillsammans som det inte skulle ha klarat på egen hand. Sommarkurs och egen blogg. Jag provar Blogger och Wordpress samtidigt och bestämmer mig för Blogger.

Under mitt utforksande om vad en Blogg är, hittar jag min stora inspirationskälla Rachel Boyd som bloggar med 6 & 7-åringar. Har du inte besökt hennes sida måste du göra det. Hennes elever förklarar också vad en blogg är. Se några av Rachel Boyds videor på Teacher Tube.

På min upptäcksfärd i bloggvärlden har jag börjat förstå hur bloggen inspirerar och motiverar, genom att bloggen länkar samman grupper av människor med ett gemensamt intresse.

Här är en video av Lee & Sachi LaFever som jag såg först på My journey in ICT. Den heter Blogs in Plain English.I fredags besökte Multimediabyrån min skola och IT-mamman förmedlar känslan av detta reporterbesök. Det ska mynna ut i ett reportage och förhoppningvis inspirera fler lärare att använda boggen i skolan. Kanske kan det också väcka upp några av mina kollegor som mer än gärna går iväg när vi pratar om blogg eller andra digitala verktyg i personalrummet. -Ja, då kan vi gå, sa en lärare häromdagen. Vi pratade om något som hon varken förstod eller var särskilt intresserad av. Denna lärare ser säkert inte heller detta videoklipp eftersom internet inte är en arena som hon använder. Men med tålamod och idogt arbete kommer vi att kunna förändra skolan. I sinom tid....

7 kommentarer:

IT-mamman sa...

Det var ett pedagogiskt klipp!
Vad ska vi göra för att få med de andra på skolan då? Alla behöver inte blogga, men de behöver haka på det digitala tåget. varför är det så trögt?

tinate sa...

Sätt fokus på IT! Det är en skolledningsfråga.

Johi sa...

Jag kommer och hjälper dig att snacka blogg snart! Vi får ha det som secret mission att påverka våra icke_IT_intresserade kollegor. Tills jag är tillbaka - håll ut och fortsätt tjöta!!!

Martin sa...

Jäkligt matnyttig blogg du har. Kommer tillbaka, känns som om du har en del att lära mig om bloggandets finesser. Lägger en länk hit till dig från vår sida, hoppas det går bra. Kom gärna in och titta!

/Martin

http://svensklararen.blogspot.com

tinate sa...

När folk pratar golf kan jag känna att jag lätt tappar intresset. Men en lärare som inte är intresserad av IT eller är särskilt förändringsbenägen kommer att få svårt att jobba med kunskaper som digital kompetens. Och man behöver det där snacket i skolkorridoren och i personalrummet för att lösa svårigheter som uppstår kring att hantera tekniken. Och Johi vi får väl försöka visa vägen för flera av våra kollegor.

Vad kul att du hittat hit Martin och att du länkar! Jag ska kasta mig ut i cyberrymden och kolla in Svenskläraren.

kajsasi sa...

Kul tinate! måste kolla in den bloggen mera.

tinate sa...

Vad gäller R. Boyds bloggar tycker jag absolut att du ska kolla dessa. Hon är en stor inspirationskälla. Jag har dock inte berättat att jag beundrar hennes arbete. Kanske vore på sin plats!