tisdag 18 december 2007

Julpynt och reflektionEn skoldag kvar och avslutning på torsdag. Dags att summera terminen kanske. Lärande, undervisning kopplat till IKT. I botten är jag utbildad temainriktat och har skapande som inriktning med. Och visst, alla bitar präglar hur jag jobbar i klassrummet. Min ambition är att integrera IT i undervisningen på ett naturligt sätt. Det mediaklassrum som jag fått tillgång till underlättar mitt arbete helt klart. I kommunen kommer vi snart att utvärdera hur arbetet med mediklassrum utvecklats för de arbetslag som ansökte och fick tillgång till ett. Ett lyft för mig, men hela arbetslaget har kanske inte kunnat dra nytta av det på samma sätt. Nu satsar min skola på fler salar, utöver de som kommunen också planerar köpa in. Positiv utveckling, samtidigt som jag tror att vi också måste arbeta med fortbildning, diskutera kunskapsbegreppet och visa varandra vägen. Inspirera, skapa och dela med oss.

Min klass då. 30 elever från 4 olika klasser har utvecklats till en fin grupp med stor samhörighet. För att inte slå knut på mig själv satte jag som mål att alla skulle kunna logga in till jul och det är uppnått. Barnen klarar också själva att skriva, spara och skriva ut i Word. Fronterklassrummet används regelbundet och bloggen har vi startat upp. Bloggprojektet som är mitt egna påfund för att utveckla mig själv och i förlängningen ge eleverna olika digitala verktyg att arbeta med, har fått en bra start. Jag har många idéer som jag inte förverkligat än, men nu har vi en grund att stå på. I veckan provade vi också på att filma. Jag har fått en lärarstudent som nästa termin ska börja läsa sin IT-inrikting. Ni försår att jag haft tur och det verkar som hon känner likadant som har fått en VFU-handledare som är minst sagt intresserad av IT. Jag satte alltså videokameren i händerna på henne med några korta instruktioner och snart hade vi en kort film till min kollega som går i pension på torsdag. Tur att hon inte surfar runt så mycket på nätet för det ska bli en överraskning med bl.a. tips från eleverna vad man kan göra som pensionär. Vad sägs om; dockhus av papper eller kartong, recept på äggtoddy, smarrig milkshake. Vi kommer granterat filma igen eftersom eleverna blev väldigt begeistrade. Jag glömde dock förmedla en grundregel till min lärarstudent, att det är viktigt att kameramannen (eleverna i det här fallet, coachade av lärarstudenten) inte pratar när hon/han filmar! Läs gärna om hur då kan gå tillväga i projektet med kameran som penna.

Känns bra att avsluta terminen så här. På hemmafronten är det dock ett större kaos. Vill inte gå in i detalj, men vi ligger lite smått efter med julstöket. Mitt tips till dig är att du kan julpynta din blogg som jag gjort. Det går fortare än allt som behöver göras hemma och är mycket lättare. Julkulorna hittade jag på Glitterfy.

9 kommentarer:

Johi sa...

Du är verkligen klok som en bok! Vem är det som lärt upp dig???

tinate sa...

Tack Johi. Jag menar det finns ju många männsikor som inte är riktigt kloka med!
Det gäller att ha lärare omkring sig som stödjer och uppmuntrar!

kajsasi sa...

GOD JUL på dig tinate. Din framtid verkar mycket spännande. Hoppas vi håller kontakten det nya året med att våra elever får blogga vidare.

tinate sa...

God Jul till dig med Kajsasi och Gott Nytt! Det var mycket tack vare dig som jag blev tvungen att engagera mig mer i bloggen, när dina elever började lämna kommentarer. Vore roligt med fortsatt kontakt eftersom det tillfört så mycket.

whinchat sa...

Gott Nytt År tinate! Jag ser fram emot vårt fortsatta samarbete! Jag har prövat "blogger" nu i dagarna. Det är mycket enklare att lägga in filmer. vem vet vi kanske byter???

whinchat sa...

Hej tinate!
whinchat är alltså min prövosida. hälsningar kajsasi

tinate sa...

Hej Kajsasi!
Det finns säkert för och nackdelar med olika bloggverktyg. Vilken snygg bakgrund du har på din prövosida.
Gott Nytt År! Kan känna mig lite orolig inför vårt samarbete. Halva skolan har brunnit ned och med den våra båda klassrum, medisal och åtta datorer som jag skrutit om. Det kommer säkert att bli en mödosam tid framöver med tillfälliga lokaler. Ritkigt sorgligt!

kajsasi sa...

Hej tinate!
Det var verkligen tråkigt att skolan har brunnit! Jag hörde på radion att en skola i Stenungsund hade brunnit p.g.a. smällare? och jag tänkte då på Er, men visste inte att det var din skola. Hoppas ni får lika mycket stöd som vi fick när vårat dagis brann ner förra året! Jag har till och med glömt när det brann ner??? Men det var faktiskt i augusti. Då trodde man att det skulle ta år att komma igång igen. Men vecka 44 fick barnen flytta in i visserligen tillfälliga lokaler, men de är jättenöjda med dem. Föräldrar och många andra i vår omgivning skänkte leksaker m.m. Så nu vill jag bara önska Er alla lycka till och hoppas det går så bra som det kan.

tinate sa...

Tack Kajsasi! Jag tror att det i slutändan kommer ut något gott av det här även om det är svårt att tänka sig det i nuläget. Får vi bara tillfälliga moduler eller liknande så kommer det säkert att ordna sig, men det är riktigt sorgligt och tragiskt det som hänt.