måndag 26 november 2007

GoogleReader och RSS

Ja, så har jag då upptäckt Google Reader. Vågar jag säga det? Jag kanske är sist ut. Min man visste inte vad det var i alla fall. Google Reader har verkligen förenklat mitt liv på nätet, som nybliven bloggare. Mitt lilla skolprojekt har växt och här sitter man nu och har genom bloggen skapat kontakter med andra bloggare. Det har i sin tur lett till att jag läser fler bloggar än tidigare. Jag måste ju se vad som händer i andras inlägg som jag själv lämnat kommentarer till. Andra bloggares kommentarer skapar nyfikenhet och intresse att besöka nya bloggar och så rullar det på.....Det bara växer och växer! Tur är väl då att det finns RSS och att man lätta kan adda dem till sin Google Reader.

Vad är då RSS? Jag tänker inte ge mig in på att förklara det. Det tror jag att andra kan göra bättre. Det jag vet är att man kan prenumerera på dessa och att informationen kommer till mig istället för att jag ska leta efter dem. Mitt digitala utforskande har underlättats betydligt. Och för er som undrar svarar jag: Ja, man kan även lägga till Facebook!

Kolla in denna Youtube video gjord av leelefever, som heter RSS in Plain English. Sedan är det bara att sätta igång. Jag lovar att det förenklar tillvaron. Eller har det kommit något nytt som jag missat?!

5 kommentarer:

IT-mamman sa...

Har inte kommit så långt än... Går fortfarande in och kikar hos andra bloggare. Det är smart med Google Reader, men det är inte bra för statistiken på bloggen. :-( Fast jag tar mig nog i kragen en dag och skaffar mig Google Redare jag med. En annan dag.

tinate sa...

Så långt har jag inte tänkt! Det som är bra är att jag ser alla nya inlägg som jag inte läst tidigare. Sedan går jag ändå vidare till bloggen och läser dessa och då borde ju allt funka som vanligt. Jag har en rolig räknare på min sida. Förstod inte att jag fyllde i nollställningen när jag skaffade den, utan skrev in ett datum i oktober och nu ser det ut som jag haft en hel hög med besökare. Jag har inte lyckats rätta till det, men det är lite charmigt!

kajsasi sa...

Ibland blir jag trött! Hur ska man hinna med alla nyheter? Men intressant är det. Kul att vara med i svängarna. Få se när jag prövar denna funktion.
Ps. Mina elever blev jätteintresserade av kommentarerna från Karl och Melinda. Men det är lite svårt att hinna med det stora intresset mina elever har just nu. Helt plöstligt ville hela klassen blogga! Ds.

tinate sa...

Hej Kajsasi! Jag upplever samma sak. Ett stort intresse från eleverna. Jag har skrytit att jag har god tillgång på datorer men i nuläget räcker det inte till. Jag skulle vid olika tillfällen önska att jag kunde plocka in en vagn och få en laptop till varje elev. Vid de lektioner som jag kan hjälpa eleverna används alla åtta datorer.(Min kollega har som sagt dator-dispens). Eleverna gillar också att arbeta i vårt virtuella klassrum, där det finns olika resurser som anknyter till det vi arbetar med för tillfället. Många vill också skriva i bloggen. De klarar inte det helt själva, men är på god väg. Att kommentera har däremot fungerat sämre. Ibland har datorerna hängt sig och vi har inte kunnat publicerat det vi skrivit. Jag vet inte om det beror på en av våra laptops eller att vi kör via Fronter eller pga av de olika servrar som vi kopplas upp mot. (Vi har sex sk. tunna klienter). Jag ska lyfta problemet när jag lyckats hitta ett mönster i när och hur det uppstår. Men Kajsasi, vi ska vara glada åt att barnen är så positiva. De har förstått mycket av det många vuxna ännu inte greppat. Då tänker jag på den kommunikativa biten. Vi får jobba på, barnen blir äldre och allteftersom flyter det på och vips så administrerar de egna bloggar. Eller också har det kommit något nytt.....

IT-mamman sa...

Du har blivit utmanad! Kika in hos mig så får du veta mer.