
måndag 29 december 2008
[Amar]

fredag 12 december 2008
torsdag 11 december 2008
Julstök
Här råder julstök. Minst sagt. I skolan går dagarna för fort nu mot slutet av terminen. Det är så mycket man vill hinna med. Just nu prioriterar vi vår Decembertidning. Jag har förmånen att ha en VFU-student som nu gör ett projekt hos mig. Jenny läser sin IT-inriktning på IT-Universitetet i Göteborg och under tre veckor genomför hon nu ett projekt som ska innefatta IT. Under själva genomförandet reflekterar hon över sitt arbete i klassen för att sedan kunna dokumentera det hon gör.
Själv reflekterar jag över den digitala kompetensen i klassen. Eleverna har varit väldigt motiverade och jobbat två och två i Microsofts Publisher. Det är så roligt att se att flera av eleverna är så självgående framför datorerna och att de behärskar så många moment. De klarar att ta kort och föra över bilderna till datorn, de infogar bilder och textrutor, laddar ner bilder från ClipArt, sparar sina dokument och laddar upp dem på Fronter.

Imorgon har vi glögg och Luciafika i personalrummet på morgonen. Sedan ska vi titta på sexornas Luciatåg. Julstämningen har börjat infinna sig.
onsdag 10 december 2008
Nobelmiddag
Jag börjar bli riktigt hungrig. Vad ska jag äta? Sjötunga lär det inte bli. Lite nötter eller en micromacka är väl det man kan åstadkomma när man saknar kök så här inför julen. Jag saknar ett halvt vardagrum och ett sovrum med. Vem var det som drev på att vi skulle renovera? Precis innan jul?
Tur att man kan önska sig saker. Jag är dessutom med på tomtens "Nice-lista".

Min man förstod inte alls vad jag skulle med en iPhone till när man hellre kan åka på semester för de pengar som en sådan skulle kosta. Jag sa inte att det går lika bra med en laptop, en Canon EOS eller en ny kompaktkamera. Här hemma är ny teknik något som jag måste lobba på långsiktigt.
Annars hittade jag ett par sköna tofflor på ICA Maxi idag. De var snövita, mjuka och kostade endast 79 kr. De kanske jag kan få. Då kan snickarna få sitt med.
måndag 8 december 2008
Den rätta julkänslan

Så har man då varit och sett sonens Luciatåg, njutit av goda lussekatter och vunnit skumgranar på klasslotteriet. Efter en hektisk arbetsdag infann sig lite julstämning. Ingen julefrid, men en känlsa av att julen närmar sig, trots stressiga dagar i skolan och byggkaos hemma.
Ett litet tips är ElfYourself. Nu pratar vi om riktig julglädje. Nytt på sighten är att man nu kan välja olika dansstilar. Varför inte en juldisco i goda vänners lag?
torsdag 4 december 2008
Väck inte den björn som sover
På webben måste du också läsa Mikael Alexanderssons senaste krönika där han är hård i sin kritik vad gäller förslaget om en ny lärarutbildning.
Förstår inte riktigt varför en kompetent utredare lägger fram ett förslag där
grundvalar och idéer förefaller hämtade från 1950- och 1960-talen när de
lärare som kommer att utbildas via den föreslagna utbildningen skall verka
som lärare på 2040-talet. (M.Alexandersson)
När du nu har gett dig in i debatten vill du också läsa vidare på KK-stiftelsen och Unga Nätkulturer, där Rask fokuserar på IT:s roll i det nya utredningen kring lärarutbildningen.
Det är skolans oförmåga att agera som en framkantsaktör i samhällsutvecklingens frontlinje - eller uttryckt på annat sätt; oförmåga till modernitet, som gjort att den i vissa avseenden tappat sin status, auktoritet och legitimitet. (S.Rask)

onsdag 3 december 2008
Digital utveckling inom lärarutbildningen
Min spontana reaktion är att Universitetet behöver all hjälp de kan få. Det kanske till och med kan leda till nya tjänster. För hur ska de annars kunna lösa det? När jag läste min inriktning på IT-universitetet i Göteborg vet jag att studievägledare avrådde lärarstudenter från att välja IT som inriktning. På Pedagogen fick jag själv hjälpa undervisande lärare att skanna för att vi skulle kunna ta del av kursmaterial digitalt. IT fanns inte på kartan!
När jag läste (2006) läs- och skrivinlärning nämndes inte Trageton och "Att skriva sig till läsning" som en metod, vilken kan stödja eleverna. Under påtryckning visades filmen med samma namn, men vi fick inget utrymme att diskutera metoden vilket vi gjort ingående med andra metoder (LTG, Witting mfl. ) som lyftes fram under kursen.
Det kommer att bli intressant att följa fortsättningen. Om vi tycker att utvecklingen går långsamt inom grundskolan så är det ingenting jämfört med det jag har sett vad gäller lärarutbildares användande av IT i sin undervisning. Nä, det kommer att krävas krafttag och det borde finnas utrymme för att både stödja och fortbilda lärarutbildare. Nya lärarutbildare som undervisar och som har egna erfarenheter av att undervisa med stöd av IT. Många intressanta tjänster borde det kunna bli...
Om du tycker att jag generaliserar lite så må det vara hänt. Men jag ger en bild av några av mina egna erfarenheter av lärarutbildningen vid Göteborgs Universitet. Det här med att skanna var ett lösryckt exempel, nämnas kan är att det är något mina elever klarade redan i tvåan.
måndag 1 december 2008
Står upp när det blåser
Du är systematisk och logisk samt bra på att analysera och förstå problem. Vidare är du ansvarstagande, positiv, ihärdig och stresstålig. Du har kurage, tror på din förmåga och står upp när det blåser. (Plastbanken)

Citatet är annars hämtat från Platsbanken. Stenungsunds Kommun söker Datatekniker till Helpdesk. Helpdesk behöver dig och vi behöver Helpdesk. Eller mindre Helpdesk, ett ramavtal och Macsupport!
Kreativa lösningar, engagerade pedagoger som agerar och inte bara pratar om att göra det. Det är vad skolan behöver. Häxan Surtant är tacksam för att ha fått ge uttryck åt sin frustration och ser fram emot en förändring på flera plan.
torsdag 27 november 2008
Neoplanet

Verktyg

Ni kan kolla in mina nya verktyg här på sidan. Det låter inte om dem!
Den ena är en widget som visar var mina besökare finns i 3D-format. Läckert! Det strålar lite värme över lilla Sverige. En besökare i Göteborg var inne för en stund sedan kunde jag se. Tjenare!
På skolan har vi fått nya advenstljustakar och stjärnor, som ersatt de vi förlorade när skolan brann upp. Vi gillar när vi får nytt. Tyvärr minns inte hälften vad de beställde...
Hemma handlar det inte så mycket om julförberedelser utan mer om "vad äter vi idag?" Där för känns det kul att smycka bloggen. En nedräkningswidget till jullovet är ett måste. Det hör till om man som jag har haft semestertjänst tidigare. Jag gillar lov!
Fredag imorgon, mina elever är härliga och på lördag drar vi på klasshandboll. Vi kommer att spela för Stenungsund i en turnering som Bohuslän- Dals handbollsförbund anordnat. Nu ska vi bara klara av mellanledet i subtraktion med, så ska nog allt ordna sig till det bästa.
Vill du också ha en widget? Här är några länktips.
måndag 24 november 2008
Syskonblogg

Kanske ska jag ta tillbaka lite av det jag sa om PIM. Upphovsrätten! Lite tveksamt där kanske. Jag kan se att tvåans blogg inte är lika restriktiv, som jag har varit med mina elever. Å andra sidan har jag publicerat bilder på denna blogg som jag kanske inte borde ha lagt ut. Det är ju lite dubbelmoral.
Sedan har man sönerna hemma med. Youtube är en av deras favoritportaler. De ser gärna på skateboardfilmer som är producerade av några killar på orten som är ett par år äldre. Deras Ollies, Backside Disaster och Kick Flips görs till tonerna av upphovsrättsskyddad musik. Sedan söker sönerna på filmklipp från favoritspelen online, vilket innebär att de lyssnar på musik från 60 -, 70, - 80 - och 90 -talet, som de aldrig skulle lyssnat på annars om det inte vore för Youtube och internet. Sönerna håller också på med en egen skatefilm. Ska jag styra deras val av filmusik?

Veckans Sökmästare

söndag 23 november 2008
tinate på pedagogbloggar
Så om du läser kommentarerna i hennes blogg är det inte jag utan hon....Fröken T.
Måste vara tröttsamt att vara anonym och dessutom tvingas kalla sig tinate. Jag vill annars helst bara vara mig själv. Kul, engarerad klok kvinna i sina bästa år! Har ett tryggt artistnamn "Tegnér", är nygift med en händig man, men med ett mindre känt efternamn. Långt och jobbigt att skriva framförallt.
Men nu nåste jag kolla in vad den andra tinate har för sig. Hon har visst 5 PIM-stjärnor och det verkar snart klinga högre än Universitetsutbildning.
lördag 22 november 2008
Utdelning av datorer

Själv väntar jag på en laptop sedan augusti. Först blev den ominstallerad men fungerade ändå inte och nu står den där nere på IT-enheten. I veckan verkar de haft fullt upp med skrivarna i kommunen. Jag väntar tålmodigt på min laptop. Till jul kanske...
Nä, något måste hända. Så här kan vi inte ha det i Stenungsund. Det går inte att luta sig tillbaka när vi ser vilka satsningar som görs runt omkring oss i VästSverige. Jag vet att frågan utreds, men i väntan på det så kanske vi pedagoger kan få något bärbart att använda.
torsdag 13 november 2008
Tidsfördriv

...är inte guld! Men på Glitterfy kan man förgylla tillvaron eller bloggen med bland annat glimrande text. Hittade sighten förra året när jag julpyntade bloggen och det ser ut som om det finns nya funktioner som man kan leka med i år. Å, ä och ö fungerar inte och apostrofer verkar inte heller accepteras. Men flashtexten kan man lägga in som källkod, om man som jag använder Fronter som lärplattform. Kul!
Tror jag ska förgylla tillvaron i vårt personalrum i morgon. Fredagsfika och virituellt glitter! Kan det bli bättre? Alla blir glada eller vad tror du? Någon kanske blir irriterad, men det känns OK det med. Ta en pepparkaka och bli snäll och glad bara! Bit ihop och kom igen! Eller be våra IT-pedagoger om en fortsättningskurs i Fronter.
tisdag 11 november 2008
Dekorera din iGoogle

På jobbet är det annars bara roliga lektioner. Just nu handlar det mycket om skräcködlor. Då pratar jag inte om mig och min kollega Marianne. Vi såg faktiskt riktigt ungdomliga ut på klassfotot som kom i veckan.
Ja, så har vi startat en fotoblogg. En flashig! Det behövs för jag har inte hunnit med min flashiga distanskurs och idag skulle jag tydligen varit någon annanstans än där jag var. Hur kunde det bli så? Fanns på deltagarlista och skulle fått gratislunch och minglat. Missade tydligen allt!
Men jag har haft en bra dag på det stora hela. Höjdpunkten var att höra sonen spela gitarr på Kulturskolans konsert på Fregatten i Stenungsund.
Jag är dock lite bekymrad över att denna sida inte riktigt funkar. WYSIWYG? Nä, det jag ser är inte riktigt det jag får, vilket gör att du inte ser det du ska. Men det är ju bara en världslig sak.
torsdag 30 oktober 2008
Finfina priser
Det visades sig att min man samma dag också haft samtal med sin chef. Hans samtal kallas PBP. Personal Busniess Plan. Det är en framåtsyftande plan där min mans styrkor och utvecklingsområden ringas in och en plan för fortsatt personlig utveckling utformas, som också skall komma företaget och dess kunder till godo.
Jag kände instinktivt att mitt samtal inte hade samma dignitet som min mans och inte tillförde mig som lärare eller mina elever något.
Ja, när det då sedan stod en rosa inbjudande låda som väntade på att få förslag skrev jag ett par rader. Rösta gärna på mitt förslag eller varför inte lämna ett eget.
Vem vill inte vinna en MacBook Air!
onsdag 15 oktober 2008
Layout
Nä, mer tid vid datorn och en ny kamera. Det skulle nog kunna plocka fram skaparlusten. Ja, och så en en kurs i Digital Fotoredigering för att fräscha upp kunskaperna och kanske öppna upp dolda sidor. Sådana som jag vet att jag inte har. Är du med?
Ny mall måste det bli och ett eget sidhuvud. Har suttit en del med Photoshop men jag blir inte nöjd. Behöver mer tid. På jullovet kanske. Då!
När jag gjorde min Portfolio i Dreamweaver som student hämtade jag inspiration från en inredningfirmas webbsida. Då hade jag en tanke. Kan du skönja den? Inte?

Nu har jag mest en massa dåliga ursäkter.
tisdag 14 oktober 2008
Brinnande bilar och bloggar
En milstolpe, som skulle kunna vara en avknoppning från mitt eget projekt, uppmärksammades idag.
-Simon har en blogg!
Ryktet spreds i klassen att en av mina nioåringar nu har en egen blogg som han skriver i på fritiden. Klasskompisarna samlades och var mäkta imponerade av denna Bloggerskapelse, som stolt visades upp.
Häxan Surtant
Även den bästa kan ha svackor. Om än korta sådana. (Du märker kanske att jag framhäver mig själv, men det kan man få göra när det ryktas att denna frökens seminarie var det mest uppskattade på konferensen i Jönköping). Kanske är det höstmörkret, eller den extra arbetsbelastningen som branden orsakat eller bara en släng av dåligt humör.
Häxan Surtant är i vilket fall som helst god och glad igen. Fröken Karin har kommit till

Nu kan vi sjunga Multiplikationssånger igen. Det var inte riktigt samma melodier som på min CD, men det ska nog funka.
-3 6 9 12, 15 18 21, 24 27 och 30!
Ja, så nu roar jag mig med att spela in dem på mp3. Hur gör man annars? Jag saknar kasettspelare på skolan. Där finns endats High Tech och har man tur så fungerar den också.
söndag 5 oktober 2008
Höstyra
Min presentation blev klar kvällen innan och sedan satt jag och pratade högt i bilen upp till Elmia i Jönköping. Slutresultatet blev en mycket lyckad konferens där jag också fick positiv respons på mitt egna seminarie. Hade kameran med mig och hade tänkt att infoga en bild, men det visade sig att jag inte hade något minneskort i. Pinsamt! Hade tänkt tömma kortet på bröllopsbilder, men något kom emellan.
Typ en köksleverans, båtupptagning, sonens sista fotbollsmatch för säsongen och spontanmiddagen som inte var inplanerad. Efter ett samtal med svärmor fick jag sedan för mig att jag måste baka kanelbullar för att kompensera all tid vid datorn. Den WOW-spelande sonen ville dessutom ha syltkakor. Ja, så vem hinner blogga?
På mitt seminarie fick jag frågan om vad mitt nästa steg skulle vara.
-Att bygga Wikis kanske? undrade en deltagare.
Men nu har jag kommit på det. Jag har ett språkprojket på gång! Mitt bloggprojekt som staratde denna blogg är sjösatt. Nu ska jag slå Studentlitteratur en signal, vilket jag hoppas ska leda till Magic för mina elever nästa läsår. Allt förpackat i en lärplattform.
Så medan jag startar ett nytt projekt kan vår skolchef Magnusson gärna fortsätta att utreda sitt. Mina elever är positiva och tror på idén om en dator till varje elev;
-Då skulle vi inte behöva vänta på en ledig dator.
-Det är bra för dem som inte har dator hemma.
-Då kan man öva på mattespelen hemma.
En elev uttryckte att det kunde vara negativit om eleverna spelade för mycket och inte gjorde andra saker.
Så vi håller på dig Magnusson!
fredag 12 september 2008
Rask på Bok & Bibliotek
Kanske lockar någon av den andra 400 seminarierna. Kika i mässkatalogen och planera in ett besök till evenemangstaden Göteborg.
tisdag 9 september 2008
Flashig distansutbildning
Idag snubblade jag över detta inlägg på en IKT-pedagogs funderingar: Animator vs. Animation av Alan Becker. Naturligsvis måste jag bädda in denna fantastiska Flashfilm i min blogg. Det tog Becker tre långa månader att skapa filmen. Själv har jag tagit del av första uppgiften i Flashkompendiet och sett övningsfilm 1 avancerat, som jämförelsevis måste handla om grundläggande baskunskaper. Vägen till en färdig produktion känns milsvid. Jag får nog lägga lite extra krut på den teoretiska delen för att bli godkänd. Men visst ser det kul ut med Flash. Jag älskar verkligen digitala verktyg av alla de slag.
Nu får du kolla in filmen och se hur dennna tecknade figur strider mot sin skapare och tar alla medel till hjälp för att vinna kampen.
Animator vs. Animation by *alanbecker on deviantART
torsdag 4 september 2008
Wetpaint
Ugglemamman brukar annars vara först ut med de flesta och bästa bildänkstipsen. Här hann jag kanske före. ;-) ....ja, jag tyckter sidan är rätt kul och jag gillar att den är kollaborativ.
Jag har dock ingen film som visar hur man gör och inte heller något alster att visa upp. Hittar ni en bild i galleriet som ser ut att vara målad av en femåring så är den min. När du målat en stund tar färgen slut och då kan du bjuda in vänner och bekanta som kan fortsätta att måla på din graffitimålning. I galleriet där bilderna läggs ut kan man också ta del av andras verk och bidra med sina konstnärliga talanger.
Wetpaint gör det också möjligt att enkelt bygga Wikis. Men varför man ska syssla med Wikis förklarar "Wetpaint Wikis in plain english":
tisdag 2 september 2008
MVH Tina
Medialiteracy behöver vi lite till mans. Jag uppmuntrar alla sätt för att stimulera skriv och läsutvecklingen bland eleverna.
Själv vill jag tipsa om Pressstationen som kan bli ett tillfälle för din klass att arbeta aktivt med IT. Jag har tidigare arbetat med Tidningen i skolan och utrymme ges för att utveckla läs- och skrivförmågan och tillfälle till att diskutera språkregler om så önskas.
MVH Tina
torsdag 28 augusti 2008
Tina är bäst
Intressanta inlägg
Inte heller jag missat hur det uppmärksammats i media. Naturligtvis vill man också lätt kunna hitta till Sveriges Radios artikel och sändning - Kris i skolan?
Du vill väl inte heller missa pressmeddelandet från Utbildningsdepartementet?

Björklunds pressmeddelande kan också studeras bildligt genom detta taggmoln producerat på Wordle. Det ger en ny dimension för oss som snöat in på den vägen. Luta dig tillbaka i soffan och granska de mest förekommande orden i pressmeddelandet. Upplyftande?!
fredag 15 augusti 2008
Lektionstips

Sommarsummering
Sand
Reashopping i Paris
Lacanau-Océan
torsdag 19 juni 2008
Teknik och IT i skolan
En uppsats kan inte alltid fånga allt som en elev lärt sig genom att använda teknologi. Om man förändrar lärandet behöver man också förändra bedömningssystemet.
Diana Laurillard, professor vid London knowledge lab.
Läs Fatima Grönblads artikel, "Ska vi höja målen i skolan är tekniken nödvändig", på KK-stiftelsen. Artikeln tar även upp hur viktig fortbildning är för lärare, tid att reflektera över undervisningen och programvara som kan anpassas och förändras. Intressant!
Våra rektorer behöver också fortbildning, anser jag. Det räcker inte med PIM. Det behövs om vi ska kunna föra en dialog med vår skolledning om en framtida utveckling av undervisningsmetoder med IKT.
Accomplished
Fotografering? Något suddig bild men det är en rullande utställning på Röhsska i Göteborg.
Killarna kollade in Streetåkning och mamman var impad av möblerna som skapats av .... ja just det: -Skateboards!
Jag summerar och reflekterar över att det är så lärandet ska vara. (Varför kom jag inte på att man kunde göra så?) Utrymme att utvecklas och lära nytt. Nu menar jag inte att jag måste skapa möbler av Skateboards hela sommaren men det är den andan vi måste hitta i skolan med. Utrymme för nyskapande, där vi lär för fortsatt lärande. Nu är det verkligen dags för semester!
Rullande på Europas vägar utan uppkoppling, kanske blir nyttigt för hela familjen. Vi har alla våra laster från onlinespel till SurfForum och Facebookande. Kanske kan prova mobilbloggning då. Har förstått att det finns en efterfrågan på hur man kan använda mobilen i skolan.
onsdag 18 juni 2008
Mission completed...
Du förstår, jag här verkligen lagt ner en hel del tid på det här. Jag har sett det på andras bloggar, likaledes bloggeranvändare, och förstått att alla inte svarar riktigt på hur de gjort. Här delar man inte med sig hur som helt inte.
Om du tittar bredvid på mitt moln så förstår du att jag behöver hjälp. Det ser inte klokt ut! Jag trodde att jag äntligen hittat lösningen. Via Technorati hittade jag denna film, Make a cloud.Varför hade jag inte valt de sökorden? Via sidan Make a cloud trodde jag att lösningen var nära. Men du ser ju! Resultatet ser inte helt bra ut. Nu får detta sidoobjekt ligga kvar som en påminnelse.
Jag känner att jag är inne på rätt spår och att en filmad handledning säkert väntar på mig i cyberrymden. Den internetfria semestern närmar sig dock. Först Midsommar och sedan Europa. Jag lobbar för ett mobilt bredband och ett uppfällbart campingbord, men jag är inte där riktigt än.
I vilket fall som helst var jag från början ute efter ett etikettsmoln innan jag kom in på det här med tag cloud.
Taggmoln kan beskrivas som en grafisk illustration av populära taggar och nyckelord på en webbplats eller webbtjänst. Taggar (av eng. tag ’etikett’) är t.ex. uttryck som folk söker på eller som objekt märkts upp med.
Språkrådet
Jag skulle verkligen uppskatta din hjälp och behöva lägga ner mindre tid vid min älskade Acer och mer med mina onlinespelande killar som behöver besöka Röhsskas Skateboarduställning och fixa nya dojor eftersom de sliter ut dem på två veckor med diverse Ollies.

tisdag 17 juni 2008
Gränslöst lärande
Sagt och gjort! Jag tänkte att; Det ger mig en möjlighet att besöka konferensen och ta del av andra användares erfarenheter. Idag trillade det in ett nyhetsbrev i mailen och hör och häpna;
September ligger långt bort men vi vill ändå redan nu ge några smakprov på årets talare under Fronters användarkonferens...
Vidare kan man läsa:
Pratade med sambon och bad honom kolla upp med AD-folket på hans gamla firma om vilka slides som gäller nu. Prata blir nog inga problem. 45 minuters sprängstoff bara! Jag skojar lite nu om det inte framgår fullt ut.Tina Tegnér visar inspirerande exempel på hur hon arbetar med dokumentation, föräldrasamverkan, att skriva sig till läsning, webbresurser med mera. Tina visar sin modell för att använda Fronter i skolans yngre åldrar och förskoleklass.
Det är roligt att hålla i en föreläsning eller seminarie, men samtidigt krävs det att man förbereder sig för att göra bra ifrån sig och nå fram med sitt budskap.
Jag glömde säga att resan går till Elmia i Jönköping. Du förstår!
söndag 8 juni 2008
lördag 31 maj 2008
Photosynth
Ja, och sedan hittade jag via Moderskeppet TED Talks och denna fantastiska film från Microsoft. Jag är helt förstummad. Hyperlänkar, cross moodle och kollektivt minne. Photosynth är en programvara som kan länka dina bilder med andras bilder och låta dig navigera bland digitala fotot på ett helt nytt sätt. Jag är helt tagen!
Är du inte lika imponerad så kan du läsa artikeln "Mamma vet bäst", där antroprologen Katarina Graffman reder ut hur det är ställt med de digitala infödingarna som växer upp och för oss digitala immigranter. Ny teknik kan på ett revolutionerande sätt få oss att kommunicera med människor i andra delar av världen och den lilla människan kan göra sin röst hörd. Och som artikelförfatteren citerar "Det är boktryckarkonstens Ullared!"
Själv har jag inte varit i Ullared, men jag förstår liknelsen. Jag är dessutom mamma! Läs, du känner säkert igen det, men det stärker återigen vår roll som lärare. Vi är viktiga rådgörare och vi kan vidare stärka elevernas kunskaper att söka och navigera bland all information som vi omges av.
Nu ska jag packa badväskan och matsäck för en tur i Hakefjorden. Tur att jag inte har en sådan här. Det hade inte varit bra för mig. Den funkar tydligen bra i solen med.
fredag 16 maj 2008
FaceBook IRL
Nä, nu måste jag skicka iväg fredagsdrinkar via Facebook, till två av mina vänner! Det har blivit tradition.
Trevlig helg!
onsdag 14 maj 2008
För regniga dagar

Nu vet jag vad jag ska göra i sommar! Bara när det regnar...
Ovärderlig
Inte mycket! Fast själv är jag mest orolig för lamineringsmaskinen på skolan. Den var helt ny och jag har lyckats fördärva den med min andra laminering. Den bara försvann in och kom liksom inte ut igen. Jag fick hjärnsläpp och kom mig inte för att dra ut den innan det var försent. Jag tänkte att "vad konstigt" och "vart tar den vägen" och vips satt allt inne i maskinen. Den går inte att skruva isär heller! Nu är inte jag värd mycket. Tur att mitt arbetslag köpt in den med tanke på hetsen kring sju lamineringsfickor häromdagen, som hämtades i det andra arbetslaget förråd.
Bloggberoende
I vilket fall som helst är det ingen fara med mig! Jag administrerar i och för sig tre bloggar, men mina tankar kring vad jag ska blogga om och tiden jag lägger på att läsa vad andra skriver, ligger inom ramen för den lägre nivån av ett beroende.
50%How Addicted to Blogging Are You?
Följ länken och gör ett enkelt test så kan vi jämföra. Lämna gärna en kommentar för jag vill veta hur det går för dig och förstås ha många kommentarer (trost att jag inte håller mig ajour om statistiken).
torsdag 8 maj 2008
PIM-bankett, mingel och Roos

Det börjar bli tätt med PIM-fyror på skolan. Bilden är tagen av Per Lindberg på PIM-banketten i Alingsås. En PIM-fyra innebär att du kan mingla med IT-invigda, bli bjuden på gratismat (aldrig fel) och få utmärkelser. Diplomet gillar jag. USB-minnet visade sig vara en felsändning från Kina, men kan ju alltid fungera som skrytprydnad.
Agneta är bäst, jag blundar som vanligt (det gjorde jag redan som 23-åring när Joakim Roos fotade mig i GP-reportaget om kvinnors drömmar om framtiden) Helena är snart klar med femman och Maria har fått möjlighet att påverka skolutvecklingen i kommunen som nyansälld IT-pedagog.
Det var en trevlig, social eftermiddag där vi fick många tips av Lars Carlsson på "Myndigheten" om hur man använder "pinnen" för att få fler valmöjligheter på en tunn klient. Intressant.....lite Pirate Bay-varning nästan, eller? Nä, men det hade varit kul annars.
PIM för mig då? Excel kanske. Annars inget nytt under solen. Femman då? Jo nu får man väl ligga på. IT-inriktning och inte gjort femman? Nä, det duger inte. Kanske måste man gå på föreläsningar om säkerhet på nätet med. För det lärde man sig väl inte under ett år på IT-universitetet?
Kul att intresset och kunskapen om IT ökar inom skolan. Som enskild lärare händer det dock mycket och utvecklingen går fort. Att utveckla sig inom IT är inte helt lätt att kombinera med läraryrket. Ett alternativ kan vara att att söka en distanskurs. Själv har jag hittat en rolig med webbdesign, knuten till applikationer och lärmiljöer. Fungerar bara Ladok som det ska kanske jag kommer in med.
Ja, och PIM då? En stjärna, två.....viktigast då? Låt IT vara en vardaglig del av undervisningen och behåll ett kritiskt förhållningssätt. Vad är det eleverna ska uppnå med detta moment och hur når de denna kunskap bäst? Det är inte alltid så att eleven lär sig det som du har för avsikt att de ska lära sig vid datorn.
onsdag 30 april 2008
Skanna mera

Nu har jag släppt lös mina tvåor vid skannern. Spännande! Ja, att se resultatet. Sagorna de skrivit i par vid datorn, klippt, klistrat och målat fina bilder till, skannas på vår nya Canon Lide 90. Den kostar drygt 600 och kopplas till datorn via USB. Till denna skanner finns ett förträffligt program som skannar in elevernas sidor och sparar dessa som en pdf-fil. Denna fil kan man sedan ladda upp på Issuu. Där får du möjlighet att publicera dem som flash. Din papperstidning, eller som i mina elevers fall egna sagor, kan lätt visas på nätet och få fler läsare.
Problem? Nja...upptäckte precis att eleverna vänt sina sagor upp och ner på i skannern. Jag visade två elever som i sin tur fick visa nästa par. På vägen brast det nog lite i informationen. Ungefär som viskleken, ni vet? Man vet inte vad som kommer ut i andra änden. Oftast inte det som man först viskade.
Ja, och sedan är det då det här med det fantastiska programmet som man får till sin skanner, som lätt skapar pdf-filer. Det kan inte lärarna på min skola använda eftersom det inte finns på våra servrar. Denna lärare administrerar dock över sin egen dator (som jag fick i ett projekt med PIM) och har möjlighet att utveckla sig i sitt arbete tillsammans med eleverna.
Vill ni läsa "Sagan om sköldpaddan" hittar ni den på Klass 2 Kattegatt.
fredag 25 april 2008
Reflektion
Vårsolen lyser dock på oss, som jobbar här. Vi kallar oss numera barackfolket, lite skämtsamt. Vi skrattar högre och skyndar med raska steg mellan limpa 1, 2, 3 och Norgemodulen till vårt personalrum i den intakta skoldelen.
Vi känns igen genom att vi genar över gräset för att snabbare förflytta oss och syns när vi skyndar fram på remsor av asfaltering eller snubblandes på sprängstenen.
Denna baracklärare som arbetar i en paviljong från Norge, som av vissa förtalas som containern, vill nu passa på att ge ett länktips.
Jag känner att det är dags att ta tag i det här med lärande, undervisning och IKT. Det går ju inte att pladdra på i all oändlighet. Så snabba kast från baracker till Moderskeppet som nu skrivit 100 tips i Photoshopslärande. Kanske går ni precis som jag och tänker på att ta tag i det här med Photoshop. Under tiden kan vi läsa intressanta inlägg på Moderskeppet om hur de som kommit lite längre än oss andra gör.
Följande bild kan man inte tro är skapad av människohand. Den är tagen med en enkel Olympus, 3,2 megapixel och helt ophotoshopad.
Ha en trevlig helg!
torsdag 24 april 2008
Det rullar på
"Vi är borta hela förmiddagen och sista lektionen kan vi ....leka sardingömme. Börja ni här!"
Väl tillbaka hittar jag två nötter i klassrummet som fäst duken på fel vägg. De kommer med ursäkter om att ventilationen sitter ivägen.
"Men där borta har jag ingen nytta av den!"
Jodå...står man bara på sig så hamnar grejorna rätt till slut. Två andra killar dyker upp men verkar inte veta vart projektorkillarna tagit vägen. Dessa båda håller på att montera upp högtalare kopplade till larmsystemet, så att vi kan nås av meddelanden från skolledningen.
I Amelnestor's klassrum hittar jag sedan mina kompisar som förklarar att de gärna hade börjat hos mig eftersom det inte fanns en massa tröttsamma elever där, men att det saknades en duk.
"Ja, men det är ordnat nu!"
Efter lunch är de tacksamma att få lämna sexorna och komma upp på andra våningen.
Superkillarna upptäcker då att det är ont om tillgång till el i mitt klassrum.
"Skojar ni!"
Ni som följt min blogg och kanske hört historien i korridoren, känner till elläget och vaktmästarna som satt sig på tvären. Superkillarna säger att de ska lämna några extra grenkontakter.
Då dyker ljuskillen upp. Han ska fästa upp belysningen över whiteboarden. Den avlånga kartongen i klassrummet visar sig vara en duk. Var kan belysningen vara? Ljuskillen upptäcker att det är ont om elluttag och förlängningssladdar. Superkillarna och jag nämner då hur många kontakter vi vill ha i samma hörn av rummet där han ska sätta upp ljuset. Ljuskillen verkar förstå behovet och ger intryck av att kunna lösa elfrågan.
Jag lämnar superhjältarna i mitt klassrum tillsammans med de fyra hål som nötterna gjorde i väggen. De kostar tydligen minst 200 kr styck. (Inte underligt att Norrmännen är rika!)
Väl hemma möts jag av åtta skejtande killar på gatan. Solen skiner, grillen är fortfarande varm och det rullar på liksom.......
(P.S Nu fattas bara en switch också. Hade det kommit en som jag glömde få med mig i onsdags?)
onsdag 23 april 2008
Vår är får
Tina är rar
Eleverna har tålmodigt avvaktat och turats om att skriva sagor. Frågorna om att logga in på vår lärplattform har varit många, man jag har förklarat att medan vi väntar på fler datorer är det "att skriva i par vid datorn" som gäller.
Jag har lugnt avvaktat för att slippa dra sladdar över mitt redan överbelamrade skrivbord och kartongerna som används som avställningsyta, men idag gick det inte längre.
Klass 2 och deras Fröken har datorabstinens. "Vi gillar ju datorer" som en av mina nioåriga tjejer uttryckte det. Så vi tog våra laptopar under armen (samt två av Klass 3:s - tack förresten!) och promenerade i vårsolen till Biblioteket. Där finns det nämligen trådlöst. Nu befinner vi oss alltså i den intakta delen av Kristinedalskolan.
Vilken lycka! Eleverna hade inte alldeles glömt hur de ska gå tillväga. Redaktionen började arbeta och sportnyheter blandades med mer kulturella inslag. En av våra skribenter leker med ord och skriver dikter i ett rasande tempo. Vad sägs om ; Tina är snäll men ändå rar, våren är skön men ändå kall.
Det ska dock inte vara enkelt. (Särskilt när Fröken lyckats byta lösenord utan att förstå att gmail-kontot och inloggningen till elevbloggen hänger ihop). Av sju laptopar fungerade bara fyra (bättring IT-enheten!) men vår bibliotikarie, tillika PIM-pilot, kom till undsättning och bättrade på med att låna ut sin laptop.
Vi jobbade i halvklass. Efter två intensiva pass och PIM-examination i kommunen på eftermiddagen är valet lätt att göra det enkelt hemma. En tur till Pizzeria Taverna i Bigh High och middag i vårsolen på framsidan. Kan det bli bättre!
Publicera mera!

I veckan gav denna läromedelsförfattare en blänkare om skolbloggar hon hittat på webben. En av länkarna gick till Klass 2 Kattegatt.
"Klass 2 Kattegatt" är en av dessa, som Liza beskriver; "växer upp som svampar ur jorden". Svampar kan vara delikata men också ställa till besvär. Vår blogg är av det tidigare slaget och bakom den finns 30 elever som är väldigt motiverade att skriva, när det vet att det finns en mottagare. Den besvärliga biten för oss just nu är att vi efter snart tre veckor i Norgemodueln forftararande inte kan använda våra datorer i den mån vi önskar. Tillgång till elluttag och nätverksuppkoppling saknas. Synd nu när vi kan tänkas få fler läsare...
Helt klart är att intresset för bloggverktyget har ökat och att vi bara sett början på den revolutionerande utvecklingen av Web 2.0. Med Web 2.0 kan vi göra så mycket mer. Ladda upp och ladda ner, använda och återanvända, dela med oss och vara interaktiva.
onsdag 9 april 2008
Orka mera

Flyttveckan till modulen har hängt sig kvar denna vecka som ett töcken av trötthet. Hade varit så skönt om allt hade samordnats och logistiken hade fungerat. Efter en vecka i en enhet som saknar både möbler, IT, arbetsplatser och material, gäller det att inte känna efter för mycket.
IT-pedagogerna dök upp igår och har börjat installera utrustningen i våra moduler. De är inte bara duktiga på att fixa med sladdar, utan bloggar också om sina bedrifter. Här är en bild som visar vår möbellösa Norgemodul. (Modulen är delvis möblerad, kanske ska tilläggas. Det regnar också bara in delvis).
Försöker hitta kraften igen. Igår kurerade jag mig med chokladpdding och Hairspray på DVD. Idag har jag gått över på 4 dubbelchoklad för 20 kronor. Japp, det funkar och man blir inte helt Co-Co. Idag kom jag också på att jag brukar få ur mig lite negativism genom att besöka Man orkar ju inte. Ingen pedagogisk sida, som nu verkar ligga vilande. Kanske tur det. I vilket fall känner jag mig lite piggare. Efter fyra timmars övertid med att tillverka matte- och engelskamaterial som försvann i branden, har jag kommit ikapp lite. Let the force be with me!
måndag 7 april 2008
Naruto
onsdag 2 april 2008
På plats
Barnen blev lite besvikna att det bara var ett aprilskämt, när jag lurades om att vi var tvungna att prata norska när vi kom till vårt tillfälliga klassrum. Några hade allvarliga funderingar på varför, men tyckte annars att de kunde vara bra att lära sig vårt grannspråk och var öppna för att börja. (Ni förstår vilka kunskapssugna elever jag har!)
Motion får man med. Fram och tillbaka för att kunna kopiera, komma till vårt efterlängtade personalrum och hämta material. Framåt nästa termin kanske en del av springet kan undvikas om förråd och personalrum har hunnits med att ställas iordning. (Möblering och hyllor är bra med!)
Jag har annars funderat på att skaffa mig en sparkcykel, så att jag snabbt kan ta mig fram till den del av skolan som finns kvar efter skolbranden. Då kan jag fara fram lite som Hedvig, ni vet. (Inte? Hon i Från A till Ö!) Och alla kan undra; -Vem är hon egentligen, den där galna fröken som far omkring?

söndag 30 mars 2008
Norgemodulen kommer
Det var med stor spänning som vi tillsammans beskådade hur vårt klassrum på andra våningen lyftes på plats. Nu i veckan flyttar vi in och med 10 veckor kvar på terminen kommer vi att hinna bo in oss. Den första tiden kommer vi att få klara oss utan en del av klassrumsmöblerna som inte har kommit än och tålmodigt vänta på IT-utrustningen tills allt har hunnit komma på plats. Det sista är en uppmaning till mig och säkert även till flera av mina elever.
söndag 23 mars 2008
Byt fokus eller gå under
Skönt då att via Fredikbloggen hitta blogginlägg kring Hans-Åke Sherps debattinlägg i Svenska Dagbladet. Sherp som är docent i pedagogik vid Karlstads Universitet skriver;
Forskning visar tydligt att fokusering på betyg och prestation leder till sämre kunskaper jämfört med att betona och stimulera elevernas nyfikenhet och inre lust att lära.
(SvD, 23 mars 2008).
onsdag 12 mars 2008
Webbtidning i klass 2

Ett problem som uppstod var att eleverna inte kunde hämta bilder från clipart på de tunna klienterna. Vet inte om det var ett tillfälligt problem, men det behöver undersökas närmare. Idag arbetade jag i halvklass, men för att kunna räcka till åt 15 åttaåringar så måste tekniken fungera. Jag löste clipart-dilemmat genom att ladda ner bilderna på min laptop och sedan överföra dem i ett bildgalleri i vårt Fronterrum. (Nu ska jag bara lära 30 åttaåringar att spara ner bilder från Fronter för att sedan lägga in dem i Blogger).
Jag har redan en del funderingar kring texterna och om mediet inbjuder till att allt ska gå snabbare och att responsskrivningen får mindre plats än när man arbetar med en tidning i pappersformat. Eleverna fick uppmaningen att inte trycka på den oranga knappen. -Du säger det hela tiden fröken. Jag vet det nu! (Minn 8 år). Orange knapp på Blogger är lika med publicering.
Jag tror att jag ska plocka fram projektorn nästa gång så att vi kan ge varandra respons. Det är vår webbtidning tillsammans! Jag arbetade mycket med responsskrivning i "papparstidningsgruppen". I papperstidningen fanns det också enbart olika artiklar om olika ämnen. Men den elevgruppen var hälften så stor. I webbtidningen lutar det åt att kunna bli vinklingar på samma uppslag. Men det gör nog ingenting. Det vikigaste är att motivera eleverna att skriva och uttrycka sig med hjälp av text och bild. Jag hade två tjejer ute med digitalkameran som var upprymda och glada över de scoop de tagit.
Jag är annars lite bekymrad över datortätheten i de nya modulerna. -Tre datorer, sa IT-samordnaren idag och fyra har några klasser fått. (Det pågår förhandlingar om fler datorer). Jag hade åtta innan branden. Tre kommer att vara helt förödande för vår tidningredaktion och våra reportrar!
Tina twittrar undrande
Jag brukar ju facebooka. Jag har inte lika många vänner som min VFU-student Jenny. Men hon är född på 80-talet. Då har man ca 250-300 vänner och mycket bilder på sig själv och sina kompisar. Jag är faktiskt lite avundsjuk. De är unga och har vänner runt hela världen. Jag har inte lyckats spåra några av de vänner från spännande länder som jag träffat på genom åren. En del av de vänner som jag har på Facebook har inte ens en porträttbild. Ett frågetecken gapar restamt i porträttramen. Men på Facebook har jag ändå hittat några jag känner. Ja och så några som jag håller på att lära känna lite mer.
Men vad tusan är då

Jag har lagt Commoncrafts Twitter in Plain English här nedan, för dig som ändå vill veta vad det handlar om. Twitter är en typ av microblogg där man kan ha ett visst antal vänner, 140 tror jag bestämt, som man kan skicka snabba, korta meddelande till. Ett slags socialt textbaserat nätverk där man kan hålla sig uppdaterad om vad folk inom nätverket håller på med, tänker och tycker till om. Eftersom man kan kommentera blir det mer av en konversation än i bloggen, där inläggen oftast är längre.
Frågan är bara om jag hittar någon jag känner på Twitter? Tror inte det. Du kan väl hojta på mig när det är dags; -Tina du kan väl twittra med mig!
Du vet väl att 2008 spås bli microbloggens år. Det är väl bara att sätta igång då, eller?
söndag 2 mars 2008
Skolledarresurs
Det här med digitala lärresurser är som en djungel och den stora frågan är hur man bäst organiserar så att man hittar. Kanske kan ett deltagande i SVIT 08 sprida lite ljus över hur man hittar digitala lärresurser och vad dessa innebär för framtidens skola. I Göteborg finns det fortfarande platser kvar. Skynda att boka in dig!
Missad kompetensutveckling
Vi som inte var där tar tacksamt emot länkar och tips från Framtidspedagog, där Ing-Marie tipsar om en norsk webbsida där det finns filmer som kan bidra till diskussioner och väcka nya tankar i arbetet med personlig integritet och internet. Webbsidan Du bestemmer finns också på engelska (You decide!) och en broschyr, med en lockande layout och intressant upplägg som kan användas direkt i undervisningen, kan med fördel laddas ner.

Filmerna kan om inte annat inspirera till eget filmskapande i ämnet. Jag tycker det är viktigt vi diskuterar dessa frågor tidigt i skolan, så att våra elever kan stå mer rustade i sitt IT-användande och bli säkrare på vad som känns rätt att lämna ut om sig själv.
Tack Ing-Marie för tipset och för er som kan franska finns det fortfarande möjlighet att anmäla sig till PDW 29-31 maj i Chantilly i Frankrike.
tisdag 19 februari 2008
söndag 17 februari 2008
Publicera sagor med ISSU
Issu utger sig för att vara ett levande bibliotek för intressanta publikationer. Barnens sagor och berättelser är uppfyller naturligtvis dessa kriterier. De är väldigt stolta över det som de skrivit och vi arbetar mycket med att ge varandra respons för att utveckla vårt skrivande. Vi brukar skriva ut författarnas för- och efternamn och binda ihop böckerna som finns att läsa i vårt klassrumsbibliotek. Vi får fundera på hur vi ska göra med efternamnet nu om eleverna ska fortsätta att vara anonyma.
Vi har också skannat in sagorna för att kunna spara dem i vår lärplattform. Med tanke på branden som drabbade vår skola är jag glad för att de flesta av sagorna, tyvärr inte de senaste som barnen författat, var inskannade. Sagan som ni ser här är gjord av två elever under sin andra termin i ettan.
Tack också Åsa för tipset om Issuu, som jag fick på Ugglebloggen.
lördag 9 februari 2008
Byt fokus i skoldebatten
Dagens samhälle ställer helt andra krav på kunskaper, färdigheter och ett livslångt lärande - och därför måste skolan förändras. Men för att det ska bli möjligt, krävs en ökad förståelse för IT och pedagogiska förändringar bland allmänheten. Annars blir det svårt att få fart på nytänkandet.
Så resonerar tre representanter i den brittiska skolvärlden under utbildningsmässan BETT. Storbrittannien är ett av de länder som målmedvetet statsat mest på att utveckla och förändra skolan med hjälp av IT. I undersökningar konstateras dock att denna förändring går långsammare än beräknat. Läs mer i artikeln Nytänkande krävs för att IT ska förändra skolan av Stefan Pålsson på IT för pedagoger.
När vi i skolan och i samhället för övrigt behöver diskutera kunskapsbegreppet och vilka färdigheter eleverna kommer att behöva i ett alltmer teknikutvecklat samhälle är det betyg som står i fokus. Utvärdering av kunskap snarare än om vilka kunskaper våra barn och ungdomar kommer att behöva i sitt kommande arbetsliv. Peter Becker belyser detta i sin ledare, IKEA, BETT och lärande, i senaste numret av DIU, Datorn I Utbildningen. Har du inte läst den så gör det!
Peter Becker tar också upp vikten av att dela sin kunskap med varandra och hur det har varit en framgångsfaktor inom IKEA, där det är en tradition att personal från ett inarbetat varuhus delar sin kunskap med medarbetare på nyöppnade varuhus. Jag tror att det har varit en av de faktorer, just utbyte av kunskaper, som gjort att vi lyckats så bra på min egen skola. Då tänker jag på användningen av IT i undervisningen och olika uppmärksammade projekt.
Vi delar med oss av kunskaper och tipsar varandra om olika tekniska lösningar. Det är det vardagliga mötet i personalrum och i korridoren som gör att vi kan utvecklas vidare. Det är som en spiral, där det ena bygger vidare på det andra. Hjärtat är vårt personalrum, där lärare från F-9 möts dagligen.
Innan lovet pratade jag med några högstadielärare som nu är arbetar på en annan högstadieskola i kommunen pga av branden på vår skola. De berättade att de saknade samvaron eftersom lärarna på den skolan de är på nu tog rast i sina respektive arbetsrum. Stöttande kollegor är minst lika viktigt som tillgång till teknik och stöd av sin rektor, när det gäller IT-användningen i skolan.
Nu får vi då bara hoppas på att skoldebatten vänder och att vi kan få en debatt om kunskapsbegreppet och digital kompetens. Även om jag tvivlar på det. Jag börjar bli riktigt trött på betygsskalor och riktigt urless på SVT:s nya dokusåpasatsning om skolan. Detta innan serien ens startat. Jag tänker inte titta ikväll!